Thursday, September 29, 2022

Ingredients for Sahaja Yoga Havan

॥ हवन हेतु लगने वाली सामग्री ||


20-25 ईटें, रेत, काली मिट॒टी (उपयुक्त मात्रा मैं) |

रंगौली, हल्दी, कुंकुम, अक्षदा, नारियल -2 |


पांच तरह के फल (कैला और खट्टे फल छौडकर)।


सूखा मेवा - 7 प्रकार कै |


तीन किलो लकडी, उपला (कण्डा) , आधा किलो कपूर,


3 किली घी, ।- चम्मच लम्बी डंडी वाला (हवन हैठु )।


हवन सामग्री 5 किलौ, साबुत धान नौ तरह के (उडढ, छोले , काला चना, राजमा , मुंडा, मौठ, मसुर आदि) ।


तिल काले व सफैढ, अजवाईन, चंदन पावडर, लौह॒बान, ग़ुग्गल (ये सारा सामान एक कटोरी भरकर कम सै कम) |


बेल फल या नारियल को घी लगाकर अलग थाली मैं रखें। 


हवन का भात - ये चावल साफ धौकर उसमें दूध, घी तथा सूखा मेवा डालकर पकाया जाता है। एक मुट्ठी चावल मै उसी मात्रा के अनुसार दूध, घी डालकर पकाये।


फूल थौडै सै, श्रीमाताजी कै लिये हार + ह॒वनंकुंड कै लिये हार कुल 4 हार ले (जब पूजा हवन साथ हो तब) ।


हवन कुंड के अंदर मध्य में रांगीली से स्वास्तिक तथा इटीं के चारो तरफ - स्वास्तिक व फल रखी जाते है। रंगीली सै हवनकुंड चारो ओर सै सजाया जाता है |



-----------------------------------

Ingredients for Havan :

20-25 bricks, sand, black soil (in suitable quantity).

Rangoli, Haldi, Kumkum, Akshada, Coconut-2 |

Five types of fruits (except banana and citrus fruits).

Dry fruits - 7 types

Three kilos of wood, upla (kanda), half a kilogram of camphor,

3 kilos of ghee, .- spoon with long stick (for Havan ).

Havan material is 5 kg, nine types of whole grams (Urad, Chole, Black gram, Rajma, Munda, Mauth, Lentil etc.).

Sesame seeds - black and white, carom seeds, sandalwood powder, lohbaan, guggal (all these things fill a bowl at least).

Apply ghee to bael fruit or coconut and keep it in a separate plate.

Havan ka Bhaat - This rice is cleaned and cooked by adding milk, ghee and dry fruits to it. Cook a handful of rice by adding milk, ghee according to the same quantity.

Some flowers  garland for Shri Mataji + garlands for Havanankund, take a total of 4 garlands (when puja is with Havan).

In the center of the havan kund, a swastik symbol is drawn and around the bricks also swastik is drawn and fruits are kept and sides are decorated with the help of rangoli


No comments:

Post a Comment